Wat is een preventief medisch onderzoek?

Een PMO is een medisch onderzoek van een persoon die geen specifieke gezondheidsklachten of indicaties heeft. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers periodiek in de gelegenheid te stellen zich te laten onderzoeken o risico’s voor de gezondheid van de werknemers op het werk te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Werknemers kunnen kiezen of ze deze functie willen gebruiken. In sommige gevallen eisen werkgevers wel een medische keuring. Dit kan het geval zijn bij beroepen als de brandweer of ambulancezorg. Het doel van een preventief medisch onderzoek is om gezondheidsproblemen of risico’s in vroeg stadium te signaleren.

Meten is weten

Beeld van dit vitaliteit op de werkvloer. 

ARBO

Voldoet aan de Arbowet Artikel 18. 

Eenvoud

Wij bezoeken de medewerkers op locatie. 

Inzicht

Direct na de meting een adviesgesprek. 

Wat is het verschil tussen een preventief medisch onderzoek en de PAGO

In het PMO en het Pago onderzoek zit duidelijk een verschil. Een Pago onderzoek staat voor: periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek) en PMO onderzoek voor preventief Medisch Onderzoek beide zijn  het medische onderzoeken bedoeld voor werknemers.

Er zijn vier belangrijke verschillen tussen Pago en PMO:

  1. Werkgever en de ondernemingsraad zijn actief bij het opstellen en uitvoeren van het PMO betrokken. Zij bepalen, samen met de bedrijfsarts, de inhoud van het PMO en acties die in het bedrijf worden uitgevoerd. Bij een PAGO is dit niet het geval.
  2. Een PAGO is alleen gericht op de gezondheidsrisico’s die te maken hebben met werk. Een PMO kijkt verder. Er is aandacht voor de lichamelijke en geestelijke conditie en leefgewoonten van uw medewerkers. Deze zaken zijn immers erg belangrijk voor het goed kunnen functioneren in het werk. Een PMO kijkt ook naar chronische aandoeningen en riskante leefgewoonten.
  3. Bij PMO is er ook aandacht voor de lichamelijke en geestelijke conditie en levensstijl van de medewerkers. Deze zaken zijn erg belangrijk voor het goed kunnen functioneren in het werk.
  4. Een eventuele verplichte keuring (op grond van de wet of CAO) kan onderdeel uitmaken van het PMO
wat is een preventief medisch onderzoek
Wat is een preventief medisch onderzoek pmo Nederland

Wat is een preventief medisch onderzoek en waarom is het verplicht?

De preventieve gezondheidscheck is volgens Artikel 18 van de arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht. Dit is om medewerkers de gelegenheid te geven om zich preventief medisch te laten onderzoeken.  

Wat is een preventief medisch onderzoek en hoe werkt het?

Wij hebben een breed assortiment van testen om de gezondheid en vitaliteit van werknemers in kaart te brengen.

Bedrijf in kaart

Samen met HR maken wij een passende unieke PMO per bedrijf. We bepalen welke testen aansluiten bij uw bedrijf en welke als meerwaarde zijn om in kaart te brengen.

Testen op locatie

Het tweede deel is het uitvoeren van de testen, welke wij op de bedrijfslocatie uit kunnen voeren. Werknemers hoeven hierdoor niet te reizen om de PMO te doen. Wij kunnen een heel scala aan waardes meten, naast het bloed onderzoek zitten er ook fysieke testen bij om het uithoudingsvermogen te meten en zullen de lichaamswaardes als gewicht, buikomvang en bloeddruk ook niet ontbreken.

Vragenlijst medewerkers

De preventief medische onderzoeken bestaan uit 2 delen, een uitgebreide vragenlijst over de werkdruk, werk ervaring, medische voorgeschiedenis, prive situatie en het ziekte verzuim.

Rapportage

Na het onderzoek ontvangt u als werkgever een totaal verslag van alle resultaten en uitkomsten en geven wij hier ook een passend advies op. Wij zullen ingaan op de gezondheid, vitaliteit, het ziekteverzuim en de ervaren werkdruk. Alle uitslagen worden volgens de privacy wetgeving verwerkt, dit houd in dat er geen persoonsgegeven zichtbar zullen zijn.

Wat is een preventief medisch onderzoek en waar bestaat dit uit?

Een Preventief Medisch Onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een medisch onderzoek
  • Het bespreken van de uitslag met de medewerker
  • Het geven van adviezen
  • Eventueel het doorverwijzen, naar een andere professional, naar aanleiding van de uitslag

Het preventief medisch onderzoek heeft als doel om lichamelijke risico’s en gevaren te achterhalen om de conditie van de medewerker en het bedrijf zo goed mogelijk te krijgen.

Meer informatie over PMO-Nederland?

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Avonden en weekend: op afspraak

Contactgegevens

Achterom 1a Barendrecht
Telefoon: +31180335014
Email: info@pmo-nederland.nl

Contactformulier