Wat is het verschil tussen PAGO en PMO?

Wat is het verschil tussen PAGO en PMO? Een PAGO en PMO onderzoek worden vaak door elkaar heen gehaald, maar er zit wel duidelijk een verschil in. Een PAGO staat voor: periodieke Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek) en PMO voor preventief Medisch Onderzoek. Het zijn beide medische onderzoeken die betrekking hebben tot de werknemers van organisaties. 

4 Belangrijke verschillen tussen PMO en PAGO

1. Inhoud van het onderzoek

Een groot verschil is de inhoud/grote van het onderzoek. Bij PAGO is het onderzoek alleen gericht op gezondheidsfactoren een PMO is een veel breder/groter onderzoek. Naast gezondheidsfactoren wordt er ook gekeken naar leefstijl en mentale gezondheid. 

2. Uitslagen van het onderzoek

Bij het PAGO onderzoek wordt er gericht gekeken of er geen gezondheidsrisico’s tijdens het werk. De uitslagen zijn gebaseerd op de risico’s wat bij het werk komt kijken. Bij een PMO onderzoek komt er uitgebreid een samenvatting van de algehele gezondheid van het bedrijf. Werknemers kunnen ook een plan opstellen om hun gezondheid/vitaliteit te verbeteren. 

3. Rol van werknemers

Bij een PAGO is de bedrijfsarts verantwoordelijk voor het onderzoek. Bij PMO zijn de werknemers naast de bedrijfsarts betrokken tijdens het onderzoek. 

4. Verplicht aanbieden

Het PAGO onderzoek is verplicht om aan te bieden, dit geldt voor het PMO niet. Een deel van het PMO is het verplichte PAGO. PMO is dus een toevoegingen buiten het PAGO om. 

Voorbeeld: Ervan uitgaande dat een werknemer overgewicht heeft, zal de bedrijfsarts dit alleen bespreken als dat voor de functie noodzakelijk is. Bij het PMO onderzoek kan de bedrijfsarts medewerkers stimuleren om gezonder te leven. In dit opzicht kun je PMO eigenlijk zien als de verbeterde versie van het PAGO onderzoek.

Waarom raden wij een Preventief Medisch onderzoek (PMO) aan?

Een PMO is een uitbreiding van het PAGO. Een PAGO betreft alleen onderzoek naar  gezondheidsrisico’s, waarbij een PMO ook gekeken wordt naar het verzuim en de algehele gezondheid van de werknemers en de organisatie. Voor een compleet plaatje van de gezondheid van de werknemers en organisatie is PMO de beste keuze. 

Wat is het verschil tussen PAGO en PMO

Samengevat: wat is het verschil tussen PAGO en PMO

De PMO is een uitgebreidere versie van de PAGO. De belangrijkste verschillen zitten hem in;

  • De PMO geeft veel uitgebreider weer hoe de geestelijke en fysieke gezondheid is van de werknemer. De PAGO blijft oppervlakkiger en is hierdoor minder specifiek.
  • De PMO word volledig aangepast naar de werkzaamheden binnen uw bedrijf en de hiervoor belangrijke testen.
  • Bij de PMO volgt een uitgebreid verslag met passende oplossingen specifiek voor het bedrijf om de gezondheid van de werknemers te verbeteren of beschermen.

Veel gestelde vragen

U kunt gemakkelijk contact opnemen via de mail: info@pmo-nederland.nl of ons contactformulier. 

PMO is een afkorting voor Preventief Medisch Onderzoek. 

Een goed uitgevoerd Preventief Medisch Onderzoek leidt tot minder verzuim, gezondere werknemers en vitalere werknemer. 

Op het moment dat er sprake is van een medewerker is een PMO al raadzaam. 

In Artikel 18, van de Arbeidsomstandighedenwet staat  dat werkgevers medewerkers “periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken”.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met info@pmo-nederland.nl of vul onderstaand het contactformulier in.

Meer informatie over PMO-Nederland?

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Avonden en weekend: op afspraak

Contactgegevens

Achterom 1a Barendrecht
Telefoon: +31180335014
Email: info@pmo-nederland.nl

Contactformulier